ПрАТ "СЕМПРЕ СІСТЕМ ФІНАНС"

Код за ЄДРПОУ: 39001724
Телефон: 063-968-29-23; 093-587-57-49
e-mail: info@semprefinance.pat.ua
Юридична адреса: 04111, м.Київ, ВУЛИЦЯ ДАНИЛА ЩЕРБАКІВСЬКОГО, будинок 53, часи роботи: з 9.00 до 18.00
 
Дата розміщення: 23.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМIТКИ до рiчної фiнансової звiтностi,
складеної вiдповiдно до мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi
ПРИВАТНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
«СЕМПРЕ СIСТЕМ ФIНАНС» ЗА 2017 РIК
ЗМIСТ

1. Загальна iнформацiя про ПрАТ «СЕМПРЕ СIСТЕМ ФIНАНС» 4
2. Основи пiдготовки фiнансової звiтностi 5
2.1 Загальна iнформацiя щодо пiдготовки фiнансової звiтностi 5
2.2. Основи облiкової полiтики та складання звiтностi 6
2.3. Використання оцiнок та суджень 9
2.4. Припущення про функцiонування (безперервнiсть) 10
2.5. Визнання та оцiнка окремих видiв активiв в Товариствi 10
2.6. Зобов’язання i забезпечення 16
2.7. Консолiдована фiнансова звiтнiсть 16
2.8. Припинена дiяльнiсть 16
2.9. Податок на прибуток 16
2.10. Ефект змiн в облiковiй полiтицi та виправлення суттєвих помилок 16
2.11. Винагороди персоналу 16
3. Основнi припущення, оцiнки та судження 17
3.1. Судження щодо операцiй, подiй або умов за вiдсутностi конкретних МСФЗ 17
3.2. Судження щодо справедливої вартостi активiв Товариства 17
3.3. Судження щодо змiн справедливої вартостi фiнансових активiв 17
3.4. Судження щодо очiкуваних термiнiв утримування фiнансових iнструментiв 18
3.5. Судження щодо виявлення ознак знецiнення активiв 18
4. Розкриття iнформацiї щодо використання справедливої вартостi 18
4.1. Методики оцiнювання та вхiднi данi, використанi для складання оцiнок за справедливою вартiстю 18
4.2. Вплив використання закритих вхiдних даних (3-го рiвня) для перiодичних оцiнок справедливої вартостi на прибуток або збиток 20
4.3. Рiвень iєрархiї справедливої вартостi, до якого належать оцiнки справедливої вартостi 20
4.4. Перемiщення мiж 1-м та 2-м рiвнями iєрархiї справедливої вартостi 20
4.5. Iншi розкриття, що вимагаються МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi» 20
5. Розкриття iнформацiї яка мiститься у фiнансової звiтностi 21
5.1. Баланс 21
5.2. Звiт про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд) 23
5.3. Звiт про рух грошових коштiв 23
5.4. Звiт про власний капiтал 24
6. Операцiї з пов’язаними особами 24
7. Умовнi зобов’язання 24
8. Податкове законодавство 24
9. Ризики 25
10. Подiї пiсля звiтного перiоду 27
11. Затвердження фiнансових звiтiв 28

?
1. Загальна iнформацiя про ПрАТ «СЕМПРЕ СIСТЕМ ФIНАНС»

Приватне акцiонерне товариство «СЕМПРЕ СIСТЕМ ФIНАНС» (надалi – Товариство) розташоване за адресою: Україна, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд.119
Код пiдприємства за ЄДРПОУ – 39001724.
Товариство було зареєстроване 02 грудня 2013 р. вiддiлом державної реєстрацiї юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв Шевченкiвського району реєстрацiйної служби Головного управлiння юстицiї у мiстi Києвi у формi Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю. Номер запису в Єдиному державному реєстрi про проведення державної реєстрацiї юридичної особи - 1 074 102 0000 047778.
06 червня 2014 було реорганiзоване в Публiчне акцiонерне товариство Вiддiлом державної реєстрацiї юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв Шевченкiвського району реєстрацiйної служби Головного управлiння юстицiї у мiстi Києвi. Номер запису в Єдиному державному реєстрi про проведення державної реєстрацiї юридичної особи, яка утворена в результатi перетворення - 1 074 145 0000 049661.
Товариство має Свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй №000364, реєстрацiйний номер 39/1/2014 вiд 23.04.2014 р.
Офiцiйна сторiнка в iнтернетi, на якiй доступна iнформацiя про Товариство: http:// http://semprefinance.pat.ua/.
Адреса електронної пошти: info@semprefinance.pat.ua
Iнформацiя про дочiрнi та асоцiйованi товариства: вiдсутня.
Вiдокремленi пiдроздiли (фiлiї та представництва) у Товариства немає.
Органiзацiйна структура Товариства визначена Статутом, органiзацiйно-правова форма – приватне акцiонерне товариство.
Предметом дiяльностi Товариства є надання фiнансових послуг (крiм страхування та пенсiйного забезпечення), здiйснення операцiй з цiнними паперами та фiнансовими активами.
Цiлями дiяльностi Товариства є: отримання прибутку шляхом надання фiнансових послуг, визначених чинним законодавством України, а саме Законом України «Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг».

Дiяльнiсть Товариства здiйснюється на пiдставi:
Свiдоцтва про реєтрацiю фiнансової установи ФК №799 вiд 30.08.2016 року, виданої Нацiональною комiсiєю, що здiйснює державне регулювання у сферi ринкiв фiнансових послуг
Лiцензiї на провадження господарської дiяльностi з надання фiнансових послуг (крiм професiйної дiяльностi на ринку цiнних паперiв), а саме надання послуг з факторингу, виданої Нацiональною комiсiєю, що здiйснює державне регулювання у сферi ринкiв фiнансових послуг.
Видами дiяльностi Товариства згiдно КВЕД є:
64.99 Надання iнших фiнансових послуг (крiм страхування та пенсiйного забезпечення), н. в. i. у. (основний);
64.91 Фiнансовий лiзинг;
64.92 Iншi види кредитування.

Органами управлiння Товариства є:
- Загальнi збори акцiонерiв – вищий орган Товариства, що здiйснює управлiння дiяльнiстю в цiлому, визначає цiлi та основнi напрямки дiяльностi;
- Наглядова рада – орган, що здiйснює захист прав акцiонерiв, в межах компетенцiї контролює та регулює дiяльнiсть Директора, а також вирiшує питання, що переданi до її компетенцiї Загальними зборами;
- Директор – виконавчий орган Товариства.

Умови здiйснення дiяльностi
Українська економiка знаходиться в затяжнiй кризi, ускладненiй вiйськовим конфлiктом на сходi України та невизнаним вiдокремленням Автономної республiки Крим. За результатами 2016 та 2017 рокiв мiжнароднi рейтинговi агентства суттєво знизили рейтинги суверенного боргу України. Крiм того, внаслiдок вищезазначених факторiв та негативних очiкувань населення країни, українська гривня девальвувала на 47 % та 63 % по вiдношенню до долару США та євро, вiдповiдно. Стабiлiзацiя ситуацiї в Українi в значнiй мiрi залежатиме вiд дiй уряду, спрямованих на вирiшення вiйськового конфлiкту, реформування фiнансової, адмiнiстративної, фiскальної та правової систем країни. Для вирiшення вищезазначених задач уряд країни запроваджує досить жорсткi та непопулярнi заходи, як, наприклад, часткову мобiлiзацiю вiйськовозобов’язаного населення, запровадження нових податкiв та зборiв, введення обмежень на готiвковi та безготiвковi операцiї з iноземною валютою, тощо. Проведення таких заходiв може негативно вплинути на економiку України, операцiйну дiяльнiсть Товариства та оцiнку його активiв.
Ця звiтнiсть вiдображає поточну оцiнку керiвництва стосовно можливого впливу економiчних умов на операцiї та фiнансовий стан Товариства. Майбутнi умови можуть вiдрiзнятися вiд оцiнок керiвництва. Дана фiнансова звiтнiсть не включає нiяких коригувань, якi могли б мати мiсце як результат такої невизначеностi. Про такi коригування буде повiдомлено, якщо вони стануть вiдомими i їх буде можливо оцiнити.

Вiдповiдальнiсть керiвництва щодо пiдготовки фiнансової звiтностi.
Керiвництво несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку фiнансової звiтностi, за вибiр вiдповiдних принципiв бухгалтерського облiку та послiдовне застосування цих принципiв, за прийняття обґрунтованих та зважених суджень та оцiнок, за виконання вимог МСФЗ, а також розкриття i пояснення будь-яких iстотних вiдступiв вiд них у звiтностi, за пiдготовку звiтностi Товариства як органiзацiї, яка здатна продовжувати дiяльнiсть на безперервнiй основi, якщо не iснують у найближчому майбутньому передумови, якi б свiдчили про протилежне.
Керiвництво також несе вiдповiдальнiсть за створення, впровадження та пiдтримання у Товариствi ефективної та надiйної системи внутрiшнього контролю, ведення достовiрної облiкової документацiї у вiдповiдностi до законодавства та стандартiв України, яка б розкривала з обґрунтованою впевненiстю у будь-який час фiнансовий стан Товариства та свiдчила про те, що фiнансова звiтнiсть вiдповiдає вимогам МСФЗ. Керiвництво застосовує необхiдних заходiв щодо збереження активiв Товариства, виявлення i запобiгання випадкам шахрайства та iнших порушень, проводить первинний фiнансовий монiторинг.
Протягом 2017 року директором Товариства був Єльчик Олег Миколайович.

2. Основи пiдготовки фiнансової звiтностi
2.1 Загальна iнформацiя щодо пiдготовки фiнансової звiтностi
Товариство перейшло на Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ) 01 сiчня 2014 року вiдповiдно до положень МСФЗ (IFRS) 1 «Перше використання мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi». З цiєї дати фiнансова звiтнiсть Товариства складається вiдповiдно до вимог МСФЗ, тобто 01.01.2014р. є датою переходу. В бiльш раннiх звiтних перiодах Товариство не заявляло про вiдповiднiсть своєї фiнансової звiтностi МСФЗ.
До 01.01.2014р. Товариство вело бухгалтерський облiк i подавало фiнансову звiтнiсть згiдно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України, Законом України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть» та по iншим правилам i нормам, встановленим українським законодавством, що регулюють ведення бухгалтерського облiку в Українi.
Звiтний перiод фiнансової звiтностi : календарний рiк, тобто перiод з 01 сiчня по 31 грудня 2017 року. Наведена фiнансова звiтнiсть пiдготовлена станом на 31 грудня 2017 року.
Валюта подання, функцiональна валюта, ступiнь округлення: фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена в нацiональнiй валютi України – українськiй гривнi (грн.), яка є функцiональною валютою. Якщо не зазначено iнше, суми представленi в тисячах українських гривень ступiнь округлення тис. грн. без десяткового знака.
Концептуальна основа: дана фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ), включаючи Мiжнароднi стандарти бухгалтерського облiку (МСБО), випущених Радою з Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (РМФСЗ), та Тлумачень i пояснень, опублiкованих Мiжнародним Комiтетом з тлумачення фiнансової звiтностi (МКТФЗ, ПКТ), що офiцiйно оприлюдненi на веб-сайтi Мiнiстерства фiнансiв України. Фiнансова звiтнiсть чiтко i без будь-яких застережень вiдповiдає вимогам чинних МСФЗ. При формуваннi фiнансової звiтностi Товариство керувалося також вимогами нацiональних законодавчих та нормативних актiв щодо органiзацiї та ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, якi не суперечать вимогам МСФЗ.
Фiнансова звiтнiсть Товариства є фiнансовою звiтнiстю загального призначення.
Пiдготовка фiнансової звiтностi вiдповiдно до МСФЗ вимагає вiд керiвництва Товариства надання оцiнок та припущень, що впливають на наведенi в звiтностi суми активiв та зобов’язань Товариства, розкриття умовних активiв та зобов’язань станом на звiтну дату i наведенi у звiтностi суми доходiв i витрат за звiтний перiод. Фактичнi результати можуть несуттєво вiдрiзнятися вiд таких оцiнок. При застосуваннi облiкової полiтики керiвництво Товариства застосовувало власний розсуд та власнi судження, що наведенi нижче.
Основоположними допущеннями при пiдготовцi фiнансових звiтiв Товариства вiдповiдно до МСБО 1 є принцип нарахування та безперервнiсть дiяльностi.
Форма та назви фiнансових звiтiв.
Формат фiнансової звiтностi МСБО 1 «Подання фiнансових звiтiв» не встановлює єдиного формату фiнансових звiтiв, наводить перелiк показникiв, якi необхiдно наводити в кожнiй формi звiтностi та у примiтках.
Перелiк та назви форм фiнансової звiтностi Товариства вiдповiдають вимогам, встановлений НП(С)БО 1 «Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi». Статтi фiнансової звiтностi за МСФЗ вписанi в найбiльш доречнi рядки форм фiнансових звiтiв, затверджених Мiнiстерством фiнансiв України. Розкриття додаткової iнформацiї, як це передбачено СМФЗ/МСБО, здiйснюється у примiтках до рiчної фiнансової звiтностi.
Методи подання iнформацiї у фiнансових звiтах.
У Звiтi про фiнансовий стан вiдображаються активи, зобов’язання та власний капiтал Товариства.
Фiнансова звiтнiсть за 2017 р. затверджена Рiшенням акцiонера №1/2018 Загальних зборiв акцiонерiв вiд 25.01.2018 р.

2.2. Основи облiкової полiтики та складання звiтностi
Облiкова полiтика – це конкретнi принципи, основи, домовленостi, правила та практика, застосованi Товариством при складаннi та поданнi фiнансової звiтностi.
Положення облiкової полiтики, описанi нижче, застосовувались Товариством послiдовно в звiтних перiодах, наведених в цiй фiнансовiй звiтностi для подiбних операцiй, iнших подiй або умов, якщо МСФЗ конкретно не вимагає або не дозволяє визначення категорiї статей, для яких iншi полiтики можуть бути доречними. Облiкова полiтика звiтного перiоду вiдповiдає облiковiй полiтицi, що застосовувалася в попередньому звiтному роцi. Фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена на основi облiкових полiтик та облiкових оцiнок, чинних станом на 31 грудня 2017 року.
Облiкова полiтика Товариства розроблена та затверджена директором Товариства, враховуючи вимоги МСБО 8 «Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки» та iнших чинних МСФЗ. Облiкова полiтика ПрАТ «СЕМПРЕ СIСТЕМ ФIНАНС» затверджена наказом №1-обл вiд 06.01.2015 р.
Основнi принципи бухгалтерського облiку та звiтностi Товариства базуються на Законi України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi», Податковому кодексi України, МСФЗ та iнших.
Викладенi далi положення облiкової полiтики послiдовно застосовувалися у перiодi, поданому у цiй фiнансовiй звiтностi.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi за 12 мiсяцiв 2017 року, Товариство застосувало всi новi та переглянутi стандарти та iнтерпретацiї, якi мають вiдношення до його операцiй та є обов’язковими для застосування при складаннi рiчної звiтностi. Застосування доповнень та змiн до стандартiв та iнтерпретацiї не призвело до будь-якого суттєвого впливу на облiкову полiтику, фiнансовий стан чи результат дiяльностi Товариства. Товариство має право застосовувати новi МСФЗ з перiодiв, що зазначаються в самому стандартi або пiзнiше. Також дозволяється застосування до цiєї дати (тобто дострокове застосування).
- Поправки до МСБО 1 «Подання фiнансової звiтностi» - «Iнiцiатива з розкриття iнформацiї». Цi поправки скорiш уточнюють, нiж суттєво змiнюють, iснуючi в МСБО 1 вимоги. Поправки роз’яснюють наступне:
- вимоги до суттєвостi в МСБО 1;
- окремi статтi в звiтi(ах) про прибуток i збиток та iнший сукупний дохiд i звiтi про фiнансовий стан можуть бути дезагрегованi;
- у Товариства є можливiсть вибирати порядок подання примiток до фiнансової звiтностi;
- частка iншого сукупного доходу асоцiйованих товариств та спiльних пiдприємств, якi облiковуються за методом участi в капiталi, має бути представлена агреговано в рамках однiєї статтi i класифiкуватися як статтi, якi будуть чи не будуть згодом рекласифiкованi до складу прибутку чи збитку.
Крiм цього, поправки роз'яснюють вимоги, якi застосовуються при поданнi додаткових промiжних пiдсумкових сум у звiтi про фiнансовий стан i у звiтi про прибутки i збитки та iнший сукупний дохiд.
МСБО 34 «Промiжна фiнансова звiтнiсть» - Розкриття iнформацiї »в iншому мiсцi в промiжному фiнансовому звiтi". Пункт 16А МСБО 34 вимагає подавати додатковi розкриття або в:
- Примiтках до промiжної фiнансової звiтностi, або
- В iншому мiсцi промiжного фiнансового звiту.
Поправка роз'яснює, що потрiбно перехресне посилання, якщо розкриття представленi "в iншому мiсцi" в промiжнiй фiнансовiй звiтностi, наприклад, у коментарях керiвництва або у звiтi про ризики товариства. Однак, щоб вiдповiдати пункту 16А МСБО 34, якщо розкриття iнформацiї мiститься в окремому вiд промiжної фiнансової звiтностi документi, такий документ повинен бути доступний для користувачiв фiнансової звiтностi на тих же умовах i в той же час, що i сама промiжна фiнансова звiтнiсть.
- Поправки до МСБО 16 «Основнi засоби» та МСБО 38 «Нематерiальнi активи: Уточнення прийнятних методiв зносу i амортизацiї». Поправки роз'яснюють, що виручка вiдображає структуру економiчних вигод, якi генеруються в результатi дiяльностi бiзнесу (частиною якого є актив), а не економiчнi вигоди, якi споживаються в рамках використання активу. В результатi заснований на виручцi метод не може використовуватися для нарахування зносу основних засобiв i може використовуватися тiльки в рiдкiсних випадках для амортизацiї нематерiальних активiв. Поправки застосовуються на перспективнiй основi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2016 або пiсля цiєї дати, при цьому допускається дострокове застосування. Очiкується, що поправки не матимуть впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства, оскiльки Товариства не використовувало заснований на виручцi метод для амортизацiї необоротних активiв.
- Поправки до МСБО 27 «Окрема фiнансова звiтнiсть» - Метод участi у капiталi в окремiй фiнансовiй звiтностi. Поправки дозволяють органiзацiям використовувати метод участi у капiталi для облiку iнвестицiй у дочiрнi товариства, спiльнi пiдприємства та асоцiйованi товариства в окремiй фiнансовiй звiтностi. Органiзацiї, якi вже застосовують МСФЗ i приймають рiшення про перехiд на метод участi у капiталi в своїй окремiй фiнансовiй звiтностi, повиннi будуть застосовувати цю змiну ретроспективно. Органiзацiї, що вперше застосовують МСФЗ i приймають рiшення про використання методу участi у капiталi в своїй окремiй фiнансовiй звiтностi, зобов'язанi застосовувати цей метод з дати переходу на МСФЗ. Поправки набувають чинностi для рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2016 або пiсля цiєї дати, при цьому допускається дострокове застосування. Поправки не матимуть впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства.
- Поправка до МСФЗ (IАS) 16 i МСФЗ (IАS) 38 «Роз'яснення допустимих методiв амортизацiї» Поправки роз'яснюють принципи МСФЗ (IАS) 16 i МСФЗ (IАS) 38, якi полягають в тому, що виручка вiдображає структуру економiчних вигод, якi генеруються в результатi дiяльностi бiзнесу (частиною якого є актив), а не економiчнi вигоди, якi споживаються в рамках використання активу. В результатi заснований на виручцi метод не може використовуватися для амортизацiї основних засобiв i може використовуватися тiльки в рiдкiсних випадках для амортизацiї нематерiальних активiв. Змiна є новою можливiстю для облiку дочiрнiх пiдприємств при складаннi окремої фiнансової звiтностi материнською компанiєю. Тепер МСФЗ дозволяють застосовувати у окремiй фiнансовiй звiтностi метод участi в капiталi не лише до асоцiйованих та спiльних пiдприємств, а i до дочiрнiх. Поправки застосовуються на перспективнiй основi рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2016 або пiсля цiєї дати, при цьому допускається дострокове застосування. Поправки не вплинуть на фiнансову звiтнiсть Товариства, оскiльки воно не використовує заснований на виручцi метод для амортизацiї своїх необоротних активiв, окрему фiнансову звiтнiсть Товариство не складає.
- Поправки до МСФЗ (IFRS) 11 «Угоди про спiльну дiяльнiсть» регулюють облiк операцiй придбання часток у спiльнiй дiяльностi, принципи об’єднання бiзнесу будуть застосовуватися при визнаннi гудвiлу, визнаннi вiдстрочених податкiв вiд первiсного визнання придбаних активiв та зобов’язань, визнаннi витрат пов’язаних з придбанням, Поправки до МСФЗ (IFRS) 27 «Метод участi в капiталi в окремiй фiнансовiй звiтностi» - говорять про те, що фiнансова звiтнiсть пiдприємства, у якого немає дочiрнього асоцiйованого чи частки у спiльному пiдприємствi, не є окремою фiнансовою звiтнiстю, доповнено поправками щодо облiку дивiдендiв, Поправки до МСФЗ (IFRS) 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть», МСФЗ (IFRS) 12 i МСФЗ (IАS) 28 «Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї i спiльнi пiдприємства» – регулюють продаж або внесення активiв мiж iнвестором та його асоцiйованим чи спiльним пiдприємством та виключення при пiдготовцi консолiдованої звiтностi,
- МСФЗ (IFRS) 7 «Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї» (i супутнi поправки до МСФЗ 1) - регулюють передання фiнансового активу третiй сторонi та розкриття iнформацiї, уточнено, що продовжує враховуватися контракт на обслуговування в основному капiталi з метою вiдповiдностi вимогам про розкриття iнформацiї, в МСФЗ 1 додана примiтка про те, що зазначенi поправки до МСФЗ 7 застосовуються для розкриття iнформацiї у скороченiй промiжнiй фiнансовiй звiтностi, МСФЗ (IFRS) 5 «Довгостроковi активи, призначенi для продажу, та припинена дiяльнiсть» регулюють перенесення (рекласифiкацiю) активу з категорiї призначеного для продажу в призначенi для розподiлу на користь власникiв або навпаки, i випадкiв, коли облiк ресурсiв, утримуваних для розподiлу, припинено,
- Поправки до МСФЗ (IАS) 19 «Винагороди працiвникам» уточнили, що валюта високоякiсних корпоративних облiгацiй чи державних облiгацiй, ставка яких використовується для дисконтування, повинна бути такою ж як i валюта винагороди пiсля звiльнення, яка буде виплачена працiвникам. Данi поправки набувають чинностi з 1 сiчня 2016р. причому дозволяється дострокове застосування. Застосування поправок в цих редакцiях Товариством прийнято з 01 сiчня 2016 року.
- МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти» У липнi 2014 Рада з МСФЗ випустила остаточну редакцiю МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти», яка вiдображає результати всiх етапiв проекту за фiнансовими iнструментами i замiнює МСФЗ (IFRS) 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» i всi попереднi редакцiї МСФЗ (IFRS) 9. Стандарт вводить новi вимоги щодо класифiкацiї та оцiнки(вимiрювання), знецiнення та облiку хеджування. Стандарт застосовується ретроспективно, але надання порiвняльної iнформацiї не є обов'язковим. Застосування МСФЗ (IFRS) 9 зробить вплив на класифiкацiю та оцiнку фiнансових активiв Товариства, але не зробить вплив на класифiкацiю та оцiнку фiнансових зобов'язань. Набувають чинностi для рiчних перiодiв, якi починаються з або пiсля 1 сiчня 2018 року. В даний час Товариство застосовує МСФЗ (IFRS) на вiдповiдну дату вступу в силу.
Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi, поправки до них, iнтерпретацiї, якi були виданi, але не враховувались на дату випуску фiнансової звiтностi Товариства. В цей перелiк включенi стандарти, iнтерпретацiї та роз'яснення, якi потенцiйно можуть впливати на розкриття iнформацiї, фiнансовий стан або фiнансовi показники Товариства.
- МСФЗ (IFRS) 15 «Виручка за договорами з клiєнтами»
МСФЗ (IFRS) 15 був випущений в травнi 2014 i передбачає нову модель, що включає п'ять етапiв, яка буде застосовуватися щодо виручки за договорами з клiєнтами: 1) визначити наявнiсть контракту з клiєнтом, 2) визначити зобов’язання по виконанню контракту, 3) визначити цiну операцiї, 4) розподiлити контрактну цiну, 5) визнати дохiд, коли контрактне зобов’язання виявиться задоволеним. Згiдно МСФЗ (IFRS) 15 виручка визнається за сумою, яка вiдображає вiдшкодування, право на яке органiзацiя очiкує отримати в обмiн на передачу товарiв або послуг клiєнту. Принципи МСФЗ (IFRS) 15 передбачають бiльш структурований пiдхiд до оцiнки i визнання виручки. Новий стандарт по виручцi застосовується щодо всiх органiзацiй i замiнить всi дiючi вимоги до визнання виручки згiдно з МСФЗ. Одночасно з набранням чинностi МСФЗ 15 будуть скасованi МСБО 11 «Будiвельнi контракти» та МСБО 18 «Дохiд». Стандарт застосовується до рiчних звiтних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2017 року, ретроспективно в повному обсязi або з використанням модифiкованого ретроспективного пiдходу, при цьому допускається дострокове застосування. В даний час Товариство оцiнило вплив МСФЗ (IFRS) 15 i планує застосувати новий стандарт на вiдповiдну дату вступу в силу.
Щодо iнших стандартiв та тлумачень, то, за оцiнками керiвництва, їх прийняття до застосування у майбутнiх перiодах не завдасть суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства.
Операцiї вiдображаються в тому звiтному перiодi, в якому вони були здiйсненi, незалежно вiд дати руху коштiв за ними.
Облiкова полiтика Товариства ґрунтується на наступних основних принципах бухгалтерського облiку:
- повне висвiтлення;
- превалювання сутностi над формою;
- автономнiсть;
- обачнiсть;
- безперервнiсть;
- нарахування та вiдповiднiсть доходiв i витрат;
- послiдовнiсть;
- iсторична (фактична) собiвартiсть.
Облiкова полiтика Товариства враховує такi методи оцiнки активiв та зобов’язань:
- активи i зобов’язання мають бути оцiненi та вiдображенi в облiку таким чином, щоб не переносити iснуючi фiнансовi ризики, якi потенцiйно загрожують фiнансовому становищу, на наступнi звiтнi перiоди.
Методи оцiнки активiв та зобов’язань, окремих статей звiтностi здiйснюються у вiдповiдностi до вимог МСФЗ.
В основу облiкової полiтики Товариства, на пiдставi якої складалась рiчна фiнансова звiтнiсть, покладено наступнi оцiнки окремих статей активiв та зобов’язань:
- активи i зобов’язання облiковуються за вартiстю їх придбання чи виникнення (за первiсною собiвартiстю або справедливою вартiстю).
- при облiку за первiсною (iсторичною) вартiстю активи визнаються за сумою фактично сплачених за них коштiв, а зобов’язання – за сумою мобiлiзованих коштiв в обмiн на зобов'язання.
- при облiку за справедливою (ринковою) вартiстю активи визнаються за тiєю сумою коштiв, яку необхiдно було б сплатити для придбання таких активiв на час складання звiтностi, а зобов’язання – за тiєю сумою коштiв, яка б вимагалася для проведення розрахунку у поточний час.
- приведення вартостi активiв у вiдповiднiсть iз ринковою здiйснюється шляхом їх переоцiнки.
Межею суттєвостi є для:
- окремих об'єктiв облiку, що належать до активiв, зобов'язань та власного капiталу пiдприємства, 5 % пiдсумку всiх активiв, зобов'язань i власного капiталу вiдповiдно;
- окремих видiв доходiв i витрат - 2 % чистого прибутку (збитку) пiдприємства;
- проведення переоцiнки або зменшення корисностi об'єктiв основних засобiв вiдхилення залишкової вартостi вiд їхньої справедливої вартостi у розмiрi 10 % такого вiдхилення;
- визначення подiбних активiв - рiзниця мiж справедливою вартiстю об'єктiв обмiну не повинна перевищувати 10%;
- статей фiнансової звiтностi – 500 грн.

2.3. Використання оцiнок та суджень
При пiдготовцi фiнансової звiтностi вiдповiдно до вимог МСФЗ, виробленi судження, оцiнки та припущення, якi впливають на застосування облiкової полiтики. Допущення i оцiнки вiдносяться в основному до визначення строкiв експлуатацiї, оцiнцi запасiв, визнання i змiни забезпечень та вимiрювання забезпечень i погашення майбутнiх податкових вигод.
Оцiненi значення i основнi допущення переглядаються на постiйнiй основi. Фактичнi суми можуть вiдрiзнятися вiд допущень i оцiнок, якщо бiзнес-умови розвиваються не так, як очiкувало Товариство на кiнець звiтного перiоду. Як тiльки з’явиться нова iнформацiя, рiзниця вiдображається в Звiтi про фiнансовi результати, i вiдповiдно змiнюються допущення. Змiни оцiночних суджень визнаються в тому перiодi, в якому здiйснено перегляд судження, якщо змiни в оцiнках впливають тiльки на цей перiод, або в поточному та наступних перiодах, якщо змiни в оцiнках впливають на поточний та наступнi перiоди.
Всi допущення i оцiнки основанi на фактах, вiдомих на кiнець звiтного перiоду. Вони визначаються на основi найбiльш можливого результату майбутнього розвитку бiзнесу, включаючи ситуацiю в страховому секторi i загальне бiзнес-середовище.

2.4. Припущення про функцiонування (безперервнiсть)
Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена виходячи iз припущення про функцiонування Товариства в майбутньому, яке передбачає отримання доходiв, виконання зобов’язань та здiйснення звичайної господарської дiяльностi.
У зв’язку iз цим, фiнансова звiтнiсть не мiстить будь – яких коригувань, якi б були необхiднi, якби Товариство було неспроможне здiйснювати свою дiяльнiсть у майбутньому.

2.5. Визнання та оцiнка окремих видiв активiв в Товариствi
Основнi засоби – матерiальнi цiнностi, вартiсть яких перевищує 6 000 грн. i термiн використання бiльше одного року, облiковуються за первiсною вартiстю придбання, яка складається з цiни придбання, мита, непрямих податкiв, що не пiдлягають вiдшкодуванню, та iнших витрат безпосередньо пов’язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому вiн придатний для використання за призначенням. Основнi засоби облiковуються за собiвартiстю (первiсною вартiстю). Собiвартiсть основних засобiв збiльшується на суму витрат, пов'язаних iз полiпшенням об'єкта (модернiзацiя, модифiкацiя, добудова, дообладнання, реконструкцiя тощо), у результатi чого збiльшуються майбутнi економiчнi вигоди, первiсно очiкуванi вiд використання цього об'єкта. Накопичена амортизацiя перераховується пропорцiйно до змiни балансової вартостi об’єкта основних засобiв таким чином, щоб пiсля переоцiнки балансова вартiсть дорiвнювала переоцiненiй вартостi.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи оцiнюються за собiвартiстю за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу з використанням щорiчної норми 33%. Нематерiальнi активи, якi виникають у результатi договiрних або iнших юридичних прав, амортизуються протягом термiну чинностi цих прав.
Зменшення корисностi основних засобiв та нематерiальних активiв
На кожну звiтну дату Товариство оцiнює, чи є якась ознака того, що кориснiсть активу може зменшитися. Товариство зменшує балансову вартiсть активу до суми його очiкуваного вiдшкодування, якщо i тiльки якщо сума очiкуваного вiдшкодування активу менша вiд його балансової вартостi. Таке зменшення негайно визнається в прибутках чи збитках, якщо актив не облiковують за переоцiненою вартiстю згiдно з МСБО 16. Збиток вiд зменшення корисностi, визнаний для активу (за винятком гудвiлу) в попереднiх перiодах, Товариство сторнує, якщо i тiльки якщо змiнилися попереднi оцiнки, застосованi для визначення суми очiкуваного вiдшкодування. Пiсля визнання збитку вiд зменшення корисностi амортизацiя основних засобiв коригується в майбутнiх перiодах з метою розподiлення переглянутої балансової вартостi необоротного активу на систематичнiй основi протягом строку корисного використання.
Визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв
Товариство визнає фiнансовi активи та зобов’язання у своєму балансi тодi, коли вона стає стороною контрактних зобов’язань стосовно даного iнструменту. Операцiї з придбання та реалiзацiї фiнансових активiв та зобов’язань визнаються з використанням облiку за датою розрахунку.
До фiнансових iнструментiв Товариство вiдносить первиннi (грошовi кошти, цiннi папери, дебiторська i кредиторська заборгованiсть по поточним операцiям) та вториннi (деривативи) фiнансовi iнструменти.
Товариство визнає такi категорiї фiнансових активiв:
• фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку;
• фiнансовi активи, що оцiнюються за амортизованою собiвартiстю.
Товариство визнає такi категорiї фiнансових зобов'язань:
• фiнансовi зобов'язання, оцiненi за амортизованою собiвартiстю;
• фiнансовi зобов'язання, оцiненi за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку.
Фiнансовi активи класифiкуються на такi категорiї:
• Фiнансовi активи, що облiковуються за справедливою вартiстю змiни якої вiдносяться на фiнансовий результат,
• Фiнансовi активи в наявностi для продажу,
• Кредити та дебiторська заборгованiсть,
Фiнансовi активи, що утримуються до погашення Фiнансовi активи класифiкуються на такi категорiї:
• Фiнансовi активи, що облiковуються за справедливою вартiстю змiни якої вiдносяться на фiнансовий результат,
• Фiнансовi активи в наявностi для продажу,
• Кредити та дебiторська заборгованiсть,
• Фiнансовi активи, що утримуються до погашення
Пiд час первiсного визнання фiнансового активу або фiнансового зобов'язання Товариство оцiнює їх за їхньою справедливою вартiстю плюс операцiйнi витрати, якi безпосередньо належить до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов'язання.
Цiннi папери в портфелi Товариства на продаж - акцiї та iншi цiннi папери, якi утримуються протягом невизначеного строку, з нефiксованим прибутком у портфелi на продаж, справедливу вартiсть яких достовiрно визначити неможливо, вiдображаються на дату балансу за розрахунковою справедливою вартiстю.
Первiсна оцiнка
Згiдно з положеннями МСБО 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» при первiсному визнаннi фiнансовi iнструменти оцiнюються та вiдображаються за їх фактичною собiвартiстю, яка складається iз справедливої вартостi активiв, зобов’язань або iнструментiв власного капiталу, наданих або отриманих в обмiн на вiдповiдний фiнансовий iнструмент, i витрат, якi безпосередньо пов’язанi з придбанням або вибуттям фiнансового iнструмента (комiсiйнi, обов’язковi збори та платежi при передачi фiнансових iнструментiв тощо). Пiд час первiсного визнання фiнансових iнструментiв Товариство присвоює їм вiдповiдну категорiю i потiм може перекласифiкувати у деяких випадках, зазначених нижче.
Дата визнання
Всi стандартнi операцiї з купiвлi-продажу фiнансових iнструментiв вiдображаються на дату операцiї, тобто на дату, коли Товариство стає стороною договору щодо вiдповiдного фiнансового iнструменту. До стандартних операцiй з купiвлi-продажу вiдносяться операцiї з купiвлi або продажу фiнансових активiв, в рамках яких передбачається передача активiв у строки, встановленi законодавством або прийнятi на ринку.
Критерiї визнання
Перший критерiй визнання: Контрольованiсть Товариством ресурсiв.
Наявнiсть активiв суб'єкта господарювання є результатом минулих операцiй або iнших подiй. Суб'єкти господарювання, як правило, отримують активи шляхом їх придбання. Таким чином, придбанi у минулому цiннi папери контролюються Товариством, оскiльки здатнiсть суб’єкта господарювання контролювати ресурси, як правило, визначається юридичними правами, включаючи право власностi на цiннi папери та права за цiнними паперами (право на отримання доходу у виглядi дивiдендiв або процентiв, право на отримання вiдшкодування у разi банкрутства або припинення емiтента з iнших пiдстав, право на участь у управлiннi справами емiтента та iн.).
Другий критерiй визнання: Можливiсть отримання вiд ресурсiв економiчних вигод у майбутньому.
Майбутнi економiчнi вигоди, втiленi в активах, можуть надходити до суб'єкта господарювання рiзними шляхами. Наприклад, актив можна (невиключний перелiк):
а) продати;
б) обмiняти на iншi активи;
в) використати для погашення заборгованостi;
г) розподiлити мiж власниками суб'єкта господарювання;
ґ) використати як об’єкт застави;
д) отримати доход у виглядi дивiдендiв або процентiв (у разi, коли активом є цiннi папери),
е) отримати майнове або грошове вiдшкодування вартостi цiнного паперу внаслiдок викупу його емiтентом.
Наступна оцiнка фiнансових iнструментiв
На кожну наступну пiсля визнання дату балансу фiнансовi активи оцiнюються за їх справедливою вартiстю, крiм:
-дебiторської заборгованостi, що не призначена для перепродажу;
- фiнансових iнвестицiй, що утримуються Товариством до їх погашення;
-фiнансових активiв, справедливу вартiсть яких неможливо достовiрно визначити;
- фiнансових iнвестицiй та iнших фiнансових активiв, щодо яких не застосовується оцiнка за справедливою вартiстю.
На кожну наступну пiсля визнання дату балансу збiльшення або зменшення балансової вартостi фiнансових iнструментiв, якi не є об'єктом хеджування та оцiнюються за справедливою вартiстю, визнається iншими доходами або iншими витратами.
Балансова вартiсть фiнансових активiв, щодо яких не застосовується оцiнка за справедливою вартiстю, переглядається щодо можливого зменшення корисностi на кожну дату балансу на основi аналiзу очiкуваних грошових потокiв.
Сума втрат вiд зменшення корисностi фiнансового активу визначається як рiзниця мiж його балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних грошових потокiв, дисконтованих за поточною ринковою ставкою вiдсотка (ефективною вiдсотковою ставкою) на подiбний фiнансовий актив, з визнанням цiєї рiзницi iншими витратами звiтного перiоду. Дисконтування не використовується, коли ефект вiд дисконтування є несуттєвим.
Розкриття справедливої вартостi не вимагається у випадках, коли балансова вартiсть є прийнятним наближенням до справедливої вартостi, таких як короткострокова дебiторська i кредиторська заборгованiсть, або для iнструментiв, чия справедлива вартiсть не може бути достовiрно оцiнена.
Фiнансовi зобов'язання оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, крiм фiнансових зобов'язань, призначених для перепродажу, i зобов'язань за похiдними фiнансовими iнструментами.
Фiнансовi зобов'язання, призначенi для перепродажу, i фiнансовi зобов'язання за похiдними фiнансовими iнструментами (крiм зобов'язання за похiдним фiнансовим iнструментом, яке має бути погашеним шляхом передачi пов'язаного з ним iнструмента власного капiталу) на кожну наступну пiсля визнання дату балансу оцiнюються за справедливою вартiстю.
Зобов'язання за похiдним фiнансовим iнструментом, яке має бути погашене шляхом передачi пов'язаного з ним iнструмента власного капiталу, справедливу вартiсть якого на кожну наступну пiсля визнання дату балансу не можна достовiрно визначити, оцiнюється за собiвартiстю.
Списання з балансу
Товариство списує фiнансовий актив з балансу, якщо воно втрачає контроль за цим фiнансовим активом або його частиною. Ознакою втрати контролю є повне виконання контракту, закiнчення термiну прав вимоги або вiдмови вiд прав за цим контрактом.
Якщо при передачi фiнансового активу iншому пiдприємству контроль не втрачається, то така операцiя вiдображається як позика пiд забезпечення, а право Товариства, яке передало актив, на його викуп не вважається похiдним фiнансовим iнструментом.
Товариство, яке передало фiнансовий актив, не втрачає контролю за ним i не списує його з балансу, якщо Товариство:
а) має право викупити цей фiнансовий актив, крiм випадкiв, коли цей актив вiльно обертається на ринку або коли на момент викупу викупна цiна дорiвнює справедливiй вартостi цього активу;
б) має право i зобов'язане викупити або погасити переданий фiнансовий актив на умовах, якi забезпечують його одержувачу дохiд кредитора вiд фiнансових активiв, отриманих в обмiн на переданий фiнансовий актив. При цьому дохiд кредитора не повинен суттєво (бiльш нiж на 10 вiдсоткiв) вiдрiзнятись вiд того, який вiн мiг би отримати за позикою Товариству, що передало актив, повнiстю забезпечену переданим активом;
в) зберiгає за собою значну частину ризикiв i вигiд вiд права власностi на переданий фiнансовий актив, який не обертається вiльно на ринку, шляхом свопу на сукупний рiчний дохiд з отримувачем цього активу або безумовного опцiону на продаж. В останньому випадку утримувачем опцiону є пiдприємство, яке отримало актив.
Товариство списує з балансу фiнансове зобов'язання або його частину пiсля його виконання, анулювання або закiнчення термiну його дiї.
Iнструменти власного капiталу визнаються одночасно з визнанням фiнансового активу i фiнансового зобов'язання або зi списанням iншого iнструмента власного капiталу.
Взаємозалiк
Взаємозалiк фiнансових активiв та зобов’язань з вiдображенням лише чистого сальдо у звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тiльки за наявностi юридично закрiпленого права здiйснювати згортання або намiру провести розрахунок шляхом взаємозалiку або реалiзувати актив i одночасно погасити зобов’язання.
Перекласифiкацiя фiнансових активiв
Фiнансовий актив, класифiкований як наявний для продажу, якщо вiн вiдповiдає визначенню кредитiв та дебiторської заборгованостi, може бути перекласифiкований у категорiю кредитiв та дебiторської заборгованостi, якщо Товариство має намiр i можливiсть утримувати даний актив у найближчому майбутньому або до погашення.
Припинення визнання фiнансових активiв.
Вiдповiдно до МСФЗ 9, Товариство припиняє визнання фiнансового активу тодi i лише тодi, коли:
- строк дiї контрактних прав на грошовi потоки вiд фiнансового активу закiнчується,
або
- вона передає фiнансовий актив i ця передача вiдповiдає критерiям для припинення визнання, а саме якщо кредитна спiлка передає в основному всi ризики та винагороди вiд володiння фiнансовим активом, то кредитна спiлка припиняє визнання фiнансового активу i визнає окремо як активи або зобов'язання будь-якi права та зобов'язання, створенi або збереженi при передачi.
Фiнансовi зобов’язання
Фiнансовi зобов’язання в основному складаються з внескiв (вкладiв) на депозитнi рахунки.
При первiсному визнаннi за умови застосування звичайної вiдсоткової ставки Товариство оцiнює фiнансовi зобов’язання за справедливою вартiстю мiнус витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до залучення зобов’язання. Найкращим доказом справедливої вартостi є цiна операцiї, тобто сума договору.
Вiдповiдно до МСФЗ 9, Товариство класифiкує всi фiнансовi зобов'язання як такi, що у подальшому оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, користуючись методом ефективного вiдсотка. За вiдсутностi суми первiсного дисконту балансова вартiсть (амортизована собiвартiсть) розраховується як залишок основної суми та нарахованих, але не виплачених процентiв на дату звiтностi.
Пiд час складання фiнансової звiтностi за мiжнародними стандартами для класифiкацiї зобов’язань за строками Товариство:
використовує фактичний термiн погашення зобов’язань;
обов’язково вiдображає довгостроковi зобов’язання по частинах у розрiзi строку погашення не бiльше дванадцяти мiсяцiв пiсля дати балансу та через бiльш нiж дванадцять мiсяцiв пiсля дати балансу.
Дебiторська заборгованiсть визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання Товариством майбутнiх економiчних вигод та може бути достовiрно визначена її сума.
Дебiторська заборгованiсть – це фiнансовий актив, який являє собою контрактне право отримати грошовi кошти або iнший фiнансовий актив вiд iншого суб’єкта господарювання.
Дебiторська заборгованiсть визнається у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли Товариство стає стороною контрактних вiдношень щодо цього iнструменту. Первiсна оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки.
Пiсля первiсного визнання подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за амортизованою собiвартiстю iз застосуванням методу ефективного вiдсотка.
Якщо є об'єктивне свiдчення того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi, балансова вартiсть активу зменшується на суму таких збиткiв iз застосуванням рахунку резервiв.
Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв. Визначення суми резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi вiдбувається на основi аналiзу дебiторiв та вiдображає суму, яка, на думку керiвництва, достатня для покриття понесених збиткiв. Для фiнансових активiв, якi є iстотними, резерви створюються на основi iндивiдуальної оцiнки окремих дебiторiв, для фiнансових активiв, суми яких iндивiдуально не є iстотними - на основi групової оцiнки. Фактори, якi Товариство розглядає при визначеннi того, чи є у нього об'єктивнi свiдчення наявностi збиткiв вiд зменшення корисностi, включають iнформацiю про тенденцiї непогашення заборгованостi у строк, лiквiднiсть, платоспроможнiсть боржника. Для групи дебiторiв такими факторами є негативнi змiни у станi платежiв позичальникiв у групi, таких як збiльшення кiлькостi прострочених платежiв; негативнi економiчнi умови у галузi або географiчному регiонi.
Сума збиткiв визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi сума збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об'єктивно пов'язаним з подiєю, яка вiдбувається пiсля визнання зменшення корисностi, то попередньо визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується за рахунок коригування резервiв. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разi неможливостi повернення дебiторської заборгованостi вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi.
Дебiторська заборгованiсть може бути нескасовно призначена як така, що оцiнюється за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку, якщо таке призначення усуває або значно зменшує невiдповiднiсть оцiнки чи визнання (яку iнколи називають «неузгодженiстю облiку»), що iнакше виникне внаслiдок оцiнювання активiв або зобов’язань чи визнання прибуткiв або збиткiв за ними на рiзних пiдставах.
Подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки.
У разi змiн справедливої вартостi дебiторської заборгованостi, що мають мiсце на звiтну дату, такi змiни визнаються у прибутку (збитку) звiтного перiоду.
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть.
До iншої поточної дебiторської заборгованостi Товариство вiдносить будь-яку заборгованiсть, крiм зборiв, податкiв та обов’язкових платежiв, в момент виникнення юридичного права на отримання платежiв за такою заборгованiстю. Вiдповiдно до вимог облiкової полiтики, з метою покриття втрат за iншою дебiторською заборгованiстю у разi виникнення ризику неповернення, Товариство формує резерв сумнiвних боргiв. Величина резерву сумнiвних боргiв визначається за методом застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi.
Запаси матерiальних цiнностей - господарськi матерiали i малоцiннi та швидкозношуванi предмети оприбутковуються за фактичними цiнами придбання – первiсною вартiстю, включаючи витрати на доставку, податки, збори та iншi обов’язковi платежi (крiм тих, що згодом вiдшкодовуються Товариству).
Облiк запасiв, здiйснюється Товариством у вiдповiдностi до МСБО 2 «Запаси», згiдно якого запаси – це активи, якi:
а) утримуються для продажу у звичайному ходi бiзнесу;
б) перебувають у процесi виробництва для такого продажу
або
в) iснують у формi основних чи допомiжних матерiалiв для споживання у виробничому процесi або при наданнi послуг.
Первiсною вартiстю запасiв, що виготовляються власними силами Товариства, визнається їх собiвартiсть. Первiсна вартiсть запасiв у бухгалтерському облiку не змiнюється, крiм випадкiв, передбачених стандартом. Протягом 2017 року малоцiнними та швидкозношуваними предметами визнавались матерiальнi цiнностi з термiном використання до 1 року.
Грошовi кошти та їх еквiваленти.
Грошовi кошти та їх еквiваленти включають залишки коштiв у касi та на банкiвських рахунках в нацiональнiй валютi. Грошовi кошти та їх еквiваленти облiковуються за первiсною вартiстю.
Доходи i витрати облiковуються у перiодi, до якого вони належать.
Дохiд - це валове надходження економiчних вигiд протягом перiоду, що виникає в ходi звичайної дiяльностi суб'єкта господарювання, коли власний капiтал зростає в результатi цього надходження, а не в результатi внескiв учасникiв власного капiталу. Облiк доходiв здiйснюється на пiдставi укладених договорiв та цiн на продукцiю встановлених Товариством.
Витрати - це зменшення активiв або збiльшення зобов’язань, що призводять до зменшення власного капiталу (за винятком зменшення капiталу внаслiдок його вилучення або розподiлу власниками). Вiдображаються в бухгалтерському облiку в момент їх виникнення незалежно вiд дати сплати грошових коштiв. Облiк витрат, що понесенi в зв’язку з виготовленням продукцiї, виконанням робiт, наданням послуг вiдображаються в момент визнання доходiв вiд реалiзацiї такої продукцiї, товарiв, робiт, послуг.
Доходи i витрати визнаються Товариством за таких умов:
а) визнання реальної заборгованостi за активами та зобов'язаннями Товариства;
б) фiнансовий результат операцiї, пов’язаної з наданням (отриманням) послуг, може бути точно визначений.
Доходи i витрати, що виникають у результатi операцiй, визначаються договором мiж її учасниками або iншими документами, оформленими згiдно з вимогами чинного законодавства України.
Доходи i витрати визнаються за кожним видом дiяльностi Товариства. Критерiї визнання доходу i витрат застосовуються окремо до кожної операцiї. Кожний вид доходу i витрат вiдображається в бухгалтерському облiку окремо. У результатi використання активiв Товариства iншими сторонами доходи визнаються у виглядi процентiв, роялтi. Проценти визнаються у тому звiтному перiодi, до якого вони належать, та розраховуються, виходячи з бази їх нарахування та строку користування вiдповiдними активами або сум заборгованостi Товариства. Умовою визнання процентiв є iмовiрнiсть отримання Товариством економiчної вигоди.
Визнання доходiв Товариством здiйснюється за методом нарахування. Нарахування доходiв (витрат) здiйснюється з дати оформлення документа, що пiдтверджує надання (отримання) послуги, реалiзацiї продукцiї (товарiв).
Доходи i витрати Товариства вiдображаються в бухгалтерському облiку за рахунками класiв 7 та 9. Залишки за рахунками доходiв i витрат вiдображаються наростаючим пiдсумком за квартал та в кiнцi звiтного перiоду (кварталу) закриваються на рахунок 44 «Нерозподiленi прибутки (непокритi збитки)».
Операцiї в iноземнiй валютi пiд час первiсного визнання вiдображаються у валютi звiтностi шляхом перерахунку суми в iноземнiй валютi iз застосуванням валютного курсу на дату здiйснення операцiї (дата визнання активiв, зобов'язань, власного капiталу, доходiв i витрат).
Облiк операцiй в iноземнiй валютi здiйснюється згiдно з МСБО 21 «Вплив змiни валютних курсiв».
На кожну дату балансу:
а) монетарнi статтi в iноземнiй валютi вiдображаються з використанням валютного курсу на дату балансу;
б) немонетарнi статтi, якi вiдображенi за iсторичною собiвартiстю i зарахування яких до балансу пов'язано з операцiєю в iноземнiй валютi, вiдображаються за валютним курсом на дату здiйснення операцiї;
в) немонетарнi статтi за справедливою вартiстю в iноземнiй валютi вiдображаються за валютним курсом на дату визначення цiєї справедливої вартостi.
Визначення курсових рiзниць за монетарними статтями в iноземнiй валютi проводиться на дату здiйснення господарської операцiї та на дату балансу.
Курсовi рiзницi вiд перерахунку грошових коштiв в iноземнiй валютi та iнших монетарних статей про операцiйну дiяльнiсть вiдображаються у складi iнших операцiйних доходiв (витрат).
Статтi доходiв, витрат та руху грошових коштiв пiдлягають перерахунку за валютним курсом на дату здiйснення операцiй, за винятком випадкiв, коли фiнансова звiтнiсть господарської одиницi складена у валютi країни з гiперiнфляцiйною економiкою.
Сума авансу (попередньої оплати) в iноземнiй валютi, одержана вiд iнших осiб у рахунок платежiв для поставлення готової продукцiї, iнших активiв, виконання робiт i послуг, при включеннi до складу доходу звiтного перiоду перераховується у валюту звiтностi iз застосуванням валютного курсу на дату одержання авансу. У разi одержання вiд покупця авансових платежiв в iноземнiй валютi частинами та вiдвантаження частинами покупцевi немонетарних активiв (робiт, послуг) дохiд вiд реалiзацiї активiв (робiт, послуг) визнається за сумою авансових платежiв iз застосуванням валютних курсiв, виходячи з послiдовностi одержання авансових платежiв.
Податки
Розрахунок поточних податкових доходiв та витрат здiйснюється вiдповiдно до податкового законодавства України. Основними чинниками, що викликали вiдмiннiсть мiж даними фiнансової та податкової звiтностi є рiзницi, на якi коригується фiнансовий результат з метою визначення прибутку для цiлей оподаткування, та база оцiнок активiв та зобов’язань.
Суми вiдстрочених податкiв розраховуються за методом балансових зобов’язань вiдносно тимчасових рiзниць, що виникають мiж податковою базою активiв та зобов’язань та їх балансовою вартiстю для цiлей фiнансової звiтностi. Вiдстроченi податковi активи визнаються тiльки в тiй мiрi, в якiй iснує ймовiрнiсть отримання в майбутньому оподаткованого прибутку, проти якого будуть реалiзованi визнанi вiдстроченi податковi активи.
Вiдстроченi податковi активи та зобов’язання розраховуються вiдповiдно до ставки податку, що дiятиме у тому перiодi, в якому буде реалiзовано актив або здiйснено розрахунок за зобов’язанням, базуючись на законодавчих нормах, що набрали чиннiсть на звiтну дату.
Тимчасовi рiзницi, що пiдлягають вирахуванню у наступних податкових перiодах, складались з рiзниць мiж балансовою вартiстю та податковою базою основних засобiв, нематерiальних активiв та забезпечень майбутнiх витрат на внесення змiн до реєстру речових прав.

2.6. Зобов’язання i забезпечення
Облiк зобов’язань та забезпечень ведеться вiдповiдно до МСБО 1 «Подання фiнансової звiтностi» та МСБО 37 «Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи».
Зобов’язання визнається, якщо його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому внаслiдок його погашення. Якщо на дату балансу ранiше визнане зобов’язання не пiдлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звiтного перiоду.
Зобов’язання, на яке нараховуються вiдсотки та яке пiдлягає погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв з дати балансу, слiд розглядати як довгострокове зобов’язання, якщо первiсний термiн погашення був бiльше нiж дванадцять мiсяцiв та до затвердження фiнансової звiтностi iснує угода про переоформлення цього зобов’язання на довгострокове.
Забезпечення це частина зобов’язань з невизначеною сумою, або часом погашення на дату балансу.

2.7. Консолiдована фiнансова звiтнiсть
Товариство не складає консолiдовану фiнансову звiтнiсть.

2.8. Припинена дiяльнiсть
Протягом звiтного року Товариство не здiйснювало та не планувало припинення дiяльностi.

2.9. Податок на прибуток
Оподаткування податком на прибуток Товариства здiйснюється на загальних пiдставах.
Вiдповiдно до Податкового кодексу ставка податку на прибуток у 2017 роцi визначена в розмiрi – 18 %.
Визнання витрат (доходiв), активiв та зобов’язань, пов’язаних з податком на прибуток здiйснюється Товариством вiдповiдно до МСБО 12 «Податки на прибуток».

2.10. Ефект змiн в облiковiй полiтицi та виправлення суттєвих помилок
Протягом 2017 року Товариство не вносило змiни до облiкової полiтики.

2.11. Винагороди персоналу
Всi винагороди персоналу в Товариствi є короткостроковими винагородами (включаючи вiдпустку) оцiнюються як поточнi зобов’язання, включаються в зобов’язання по персоналу та оцiнюються за недисконтованими сумами, якi Товариство планує виплатити в результатi невикористаних прав.
Товариство сплачує фiксованi внески до фондiв соцiального страхування та страхує окремих спiвробiтникiв якщо це вимагається законодавством України. Товариство не має юридичного або визначеного зобов’язання щодо сплати внескiв на додаток до фiксованих внескiв, якi визнаються як витрати в тому перiодi, в якому нараховано виплати працiвникам.

3. Основнi припущення, оцiнки та судження
При пiдготовцi фiнансової звiтностi Товариство здiйснює оцiнки та припущення, якi мають вплив на елементи фiнансової звiтностi, ґрунтуючись на МСФЗ, МСБО та тлумаченнях, розроблених Комiтетом з тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi. Оцiнки та судження базуються на попередньому досвiдi та iнших факторах, що за iснуючих обставин вважаються обґрунтованими i за результатами яких приймаються судження щодо балансової вартостi активiв та зобов’язань. Хоча цi розрахунки базуються на наявнiй у керiвництва Товариства iнформацiї про поточнi подiї, фактичнi результати можуть зрештою вiдрiзнятися вiд цих розрахункiв. Областi, де такi судження є особливо важливими, областi, що характеризуються високим рiвнем складностi, та областi, в яких припущення й розрахунки мають велике значення для пiдготовки фiнансової звiтностi за МСФЗ, наведенi нижче.
3.1. Судження щодо операцiй, подiй або умов за вiдсутностi конкретних МСФЗ
Якщо немає МСФЗ, який конкретно застосовується до операцiї, iншої подiї або умови, керiвництво Товариства застосовує судження пiд час розроблення та застосування облiкової полiтики, щоб iнформацiя була доречною для потреб користувачiв для прийняття економiчних рiшень та достовiрною, у тому значеннi, що фiнансова звiтнiсть:
• подає достовiрно фiнансовий стан, фiнансовi результати дiяльностi та грошовi потоки Товариства;
• вiдображає економiчну сутнiсть операцiй, iнших подiй або умов, а не лише юридичну форму;
• є нейтральною, тобто вiльною вiд упереджень;
• є повною в усiх суттєвих аспектах.
Пiд час здiйснення судження керiвництво Товариства посилається на прийнятнiсть наведених далi джерел та враховує їх у низхiдному порядку:
а) вимоги в МСФЗ, у яких iдеться про подiбнi та пов’язанi з ними питання;
б) визначення, критерiї визнання та концепцiї оцiнки активiв, зобов’язань, доходiв та витрат у Концептуальнiй основi фiнансової звiтностi.
Пiд час здiйснення судження керiвництво Товариства враховує найостаннiшi положення iнших органiв, що розробляють та затверджують стандарти, якi застосовують подiбну концептуальну основу для розроблення стандартiв, iншу професiйну лiтературу з облiку та прийнятi галузевi практики, тiєю мiрою, якою вони не суперечать вищезазначеним джерелам.
3.2. Судження щодо справедливої вартостi активiв Товариства
Справедлива вартiсть iнвестицiй, що активно обертаються на органiзованих фiнансових ринках, розраховується на основi поточної ринкової вартостi на момент закриття торгiв на звiтну дату. В iнших випадках оцiнка справедливої вартостi ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутнiх грошових потокiв, iснуючої економiчної ситуацiї, ризикiв, властивих рiзним фiнансовим iнструментам, та iнших факторiв з врахуванням вимог МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi».
3.3. Судження щодо змiн справедливої вартостi фiнансових активiв
Керiвництво Товариства вважає, що облiковi оцiнки та припущення, якi мають стосунок до оцiнки фiнансових iнструментiв, де ринковi котирування не доступнi, є ключовим джерелом невизначеностi оцiнок, тому що:
а) вони з високим ступенем ймовiрностi зазнають змiн з плином часу, оскiльки оцiнки базуються на припущеннях керiвництва щодо вiдсоткових ставок, волатильностi, змiн валютних курсiв, показникiв кредитоспроможностi контрагентiв, коригувань пiд час оцiнки iнструментiв, а також специфiчних особливостей операцiй; та
б) вплив змiни в оцiнках на активи, вiдображенi в звiтi про фiнансовий стан, а також на доходи (витрати) може бути значним.
Якби керiвництво Товариства використовувало iншi припущення щодо вiдсоткових ставок, волатильностi, курсiв обмiну валют, кредитного рейтингу контрагента, дати оферти i коригувань пiд час оцiнки iнструментiв, бiльша або менша змiна в оцiнцi вартостi фiнансових iнструментiв у разi вiдсутностi ринкових котирувань мала б iстотний вплив на вiдображений у фiнансовiй звiтностi чистий прибуток та збиток.
Використання рiзних маркетингових припущень та/або методiв оцiнки також може мати значний вплив на передбачувану справедливу вартiсть.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв у разi якщо не iснує активного ринку або якщо котирування не доступнi визначається з використанням методiв оцiнки. У цих випадках справедлива вартiсть оцiнюється за вiдкритими даними щодо аналогiчних фiнансових iнструментiв або за допомогою оцiнних моделей. Якщо вiдкритi вхiднi данi на ринку не є доступними, вони оцiнюються на основi вiдповiдних припущень. Якщо оцiннi пiдходи (наприклад, моделi) використовуються для визначення справедливої вартостi, вони перевiряються i перiодично переглядається квалiфiкованим персоналом, незалежним вiд того персоналу, що вiдповiдальний за вхiднi данi. З метою досягнення практичностi, моделi використовують тiльки вiдкритi данi, проте в таких областях, як кредитний ризик (як власний кредитний ризик i ризик контрагента), волатильнiсть i кореляцiя вимагають вiд керiвництва здiйснення оцiнок.
3.4. Судження щодо очiкуваних термiнiв утримування фiнансових iнструментiв
Керiвництво Товариства застосовує професiйне судження щодо термiнiв утримання фiнансових iнструментiв, що входять до складу фiнансових активiв. Професiйне судження за цим питанням ґрунтується на оцiнцi ризикiв фiнансового iнструменту, його прибутковостi й динамiцi та iнших факторах. Проте iснують невизначеностi, якi можуть бути пов’язанi з призупиненням обiгу цiнних паперiв, що не є пiдконтрольним керiвництву Товариства фактором i може суттєво вплинути на оцiнку фiнансових iнструментiв.
3.5. Судження щодо виявлення ознак знецiнення активiв
Кошти розмiщенi в банку вiдображенi в балансi за справедливою вартiстю.
На кожну звiтну дату Товариство проводить аналiз дебiторської заборгованостi, iншої дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв на предмет наявностi ознак їх знецiнення. Збиток вiд знецiнення визнається виходячи з власного професiйного судження керiвництва за наявностi об’єктивних даних, що свiдчать про зменшення передбачуваних майбутнiх грошових потокiв за даним активом у результатi однiєї або кiлькох подiй, що вiдбулися пiсля визнання фiнансового активу.

4. Розкриття iнформацiї щодо використання справедливої вартостi
4.1. Методики оцiнювання та вхiднi данi, використанi для складання оцiнок за справедливою вартiстю
Основа оцiнки, МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi»
При пiдготовцi фiнансової звiтностi були застосованi ряд оцiночних суджень та припущень, якi впливають на величину активiв i зобов’язань, вiдображених у звiтностi. Встановленi припущення та судження ґрунтуються на iсторичному досвiдi, поточних та очiкуваних економiчних умовах та iншiй доступнiй iнформацiї. Товариство наводить судження, якi найбiльш суттєво впливають на суми, визнанi у фiнансовiй звiтностi та оцiнка значення яких може стати причиною коригувань балансової вартостi активiв та зобов’язань в наступному.
Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi принципу iсторичної собiвартостi, за виключенням оцiнки окремих статей, що оцiнюються за справедливою вартiстю на кiнець кожного звiтного перiоду як викладено у положеннях облiкової полiтики. Iсторична собiвартiсть звичайно визначається на основi справедливої вартостi компенсацiї, сплаченої в обмiн на товари та послуги.
Справедлива вартiсть визначається як цiна, яка була б отримана у результатi продажу активу або сплачена у результатi передачi зобов’язання у звичайнiй операцiї мiж учасниками ринку на дату оцiнки. Пiд час оцiнки справедливої вартостi активу або зобов’язання Товариство бере до уваги характеристики вiдповiдного активу або зобов’язання так, як би учасники ринку враховували цi характеристики пiд час визначення цiни активу або зобов’язання на дату оцiнки, передбачуванi майбутнi грошовi потоки, iснуючу економiчну ситуацiю, ризики, властивi рiзним фiнансовим iнструментам та iншi фактори з врахуванням вимог МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi». Справедлива вартiсть для цiлей оцiнки та/або розкриття у цiй фiнансовiй звiтностi визначається на такiй основi, за виключенням операцiй оренди, якi входять у сферу застосування МСБО 17 «Оренда», та оцiнок, якi мають певну схожiсть зi справедливою вартiстю, але не є справедливою вартiстю, такi як чиста вартiсть реалiзацiї згiдно з МСБО 2 «Запаси» або вартiсть пiд час використання згiдно з МСБО 36 «Зменшення корисностi активiв».
Окрiм того, для цiлей фiнансової звiтностi оцiнки справедливої вартостi розподiляються за такими категорiями:
- цiни котирування (без коригування) на активних ринках на iдентичнi активи або зобов’язання, до яких Товариство може мати доступ на дату оцiнки;
- данi, якi можна спостерiгати для активу чи зобов’язання, прямо або опосередковано;
- вхiднi данi для активу чи зобов’язання, яких немає у вiдкритому доступi.
Справедливу вартiсть дебiторської та кредиторської заборгованостi неможливо визначити достовiрно, оскiльки немає ринкового котирування цих активiв.
Методики оцiнювання та вхiднi данi, використанi для складання оцiнок за справедливою вартiстю
Товариство здiйснює виключно безперервнi оцiнки справедливої вартостi активiв та зобов’язань, тобто такi оцiнки, якi вимагаються МСФЗ 9 та МСФЗ 13 у звiтi про фiнансовий стан на кiнець кожного звiтного перiоду.

Класи активiв та зобов’язань, оцiнених за справедливою вартiстю
Методики оцiнювання Метод оцiнки (ринковий, дохiдний, витратний)
Вихiднi данi
Грошовi кошти та їх еквiваленти Первiсна та подальша оцiнка грошових коштiв та їх еквiвалентiв здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює їх номiнальнiй вартостi Ринковий Офiцiйнi курси НБУ
Iнструменти капiталу Первiсна оцiнка iнструментiв капiталу здiйснюється за їх справедливою вартiстю, яка зазвичай дорiвнює цiнi операцiї, в ходi якої був отриманий актив. Подальша оцiнка iнструментiв капiталу здiйснюється за справедливою вартiстю на дату оцiнки. Ринковий, витратний Офiцiйнi бiржовi курси органiзаторiв торгiв на дату оцiнки, за вiдсутностi визначеного бiржового курсу на дату оцiнки, використовується остання балансова вартiсть, цiни закриття бiржового торгового дня
Фiнансовi iнвестицiї Первiсна оцiнка фiнансових iнвестицiй здiйснюється за собiвартiстю активу, подальша оцiнка за справедливою вартiстю Ринковий Бiржовi курси, контрактнi умови, очiкуванi вхiднi майбутнi грошовi потоки
Дебiторська заборгованiсть Первiсна та подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки. Дохiдний Контрактнi умови, ймовiрнiсть погашення, очiкуванi вхiднi грошовi потоки
Поточнi зобов’язання Первiсна та подальша оцiнка поточних зобов’язань здiйснюється за вартiстю погашення Витратний Контрактнi умови, ймовiрнiсть погашення, очiкуванi вихiднi грошовi потоки


4.2. Вплив використання закритих вхiдних даних (3-го рiвня) для перiодичних оцiнок справедливої вартостi на прибуток або збиток
У результатi змiн ймовiрностi розблокування для продажу цiнних паперiв та очiкуваних вхiдних грошових потокiв (данi 3-го рiвня iєрархiї) Товариство очiкує продати цiннi папери, що знаходяться на його балансi та покращить свiй фiнансовий стан.
4.3. Рiвень iєрархiї справедливої вартостi, до якого належать оцiнки справедливої вартостi
Класи активiв та зобов’язань, оцiнених за справедливою вартiстю 1 рiвень
(тi, що мають котирування, та спостережуванi) 2 рiвень
(тi, що не мають котирувань, але спостережуванi) 3 рiвень
(тi, що не мають котирувань i не є спостережуваними)
Усього
2016 2017 2016 2017 2016 2017 2016 2017
Дата оцiнки 31.12.16 31.12.17 31.12.16 31.12.17 31.12.16 31.12.17 31.12.16 31.12.17
Iнвестицiйна нерухомiсть – – – – – – – –
Дебiторська заборгованiсть – – 2456 – – – 2456 –
Iнвестицiї доступнi для продажу – – – – 5025 7485 5025 7485
Iнвестицiї, до погашення – – – – – – – –
Фiнансова оренда – – – – – – – –

4.4. Перемiщення мiж 1-м та 2-м рiвнями iєрархiї справедливої вартостi
У 2016 та 2017 роцi переведень мiж рiвнями iєрархiї не було.
4.5. Iншi розкриття, що вимагаються МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi»
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв в порiвняннi з їх балансовою вартiстю, станом на 31.12.2016 та 31.12.2017


Балансова вартiсть Справедлива вартiсть
2016 2017 2016 2017
1 2 3 4 5
Фiнансовi активи:
Iнвестицiї доступнi для продажу 5025 7485 5025 7485
Iнвестицiї, до погашення - - - -
Дебiторська заборгованiсть 2456 - 2456 -
Грошовi кошти та їх еквiваленти 25 30 25 30
Фiнансова оренда - - - -
Короткостроковi позики - - - -
Торговельна кредиторська заборгованiсть - - - -
Справедлива вартiсть дебiторської та кредиторської заборгованостi, а також iнвестицiй, доступних для продажу, неможливо визначити достовiрно, оскiльки немає ринкового котирування цих активiв.
Керiвництво Товариства вважає, що наведенi розкриття щодо застосування справедливої вартостi є достатнiми, i не вважає, що за межами фiнансової звiтностi залишилась будь-яка суттєва iнформацiя щодо застосування справедливої вартостi, яка може бути корисною для користувачiв фiнансової звiтностi..

5. Розкриття iнформацiї яка мiститься у фiнансової звiтностi
5.1. Баланс
Основнi засоби та нематерiальнi активи
Станом на 31.12.2017 у Товариства вiдсутнi основнi засоби
Нематерiальнi активи
Станом на 31.12.2017 розмiр нематерiальних активiв Товариства становить 2 тис. грн, що складаються з лiцензiї на провадження господарської дiяльностi з надання фiнансових послуг (крiм професiйної дiяльностi на ринку цiнних паперiв), а саме надання послуг з факторингу, видана Нацкомфiнпослуг.

Грошовi кошти та їх еквiваленти
31 грудня 2015 31 грудня 2016 31 грудня 2017
Каса та рахунки в банках, в грн. 5 25 30
Каса та рахунки в банках, в долл. США - - -
Банкiвськi депозити, в долл. США - - -
Всього 5 25 30
Грошовi кошти Товариства зберiгаються на поточних банкiвських рахунках. Облiк грошових коштiв i розрахункiв грошовими коштами здiйснюється згiдно чинного законодавства стосовно касових операцiй в готiвковiй формi та розрахункових операцiй в безготiвковiй формi.
Поточний рахунок вiдкритий для грошових безготiвкових розрахункiв Товариства у вiддiленнi ПАТ «ПУМБ», який має надiйний кредитний рейтинг. Ризики втрати коштiв мiнiмальний.

Фiнансовi iнвестицiї (р. 1030,1035, 1160 Баланс)
Станом на 31.12.2017 року фiнансовi iнвестицiї складають 7 485 тис. грн., що вiдповiдає значенню рядка 1160 «Поточнi фiнансовi iнвестицiї». Поточнi фiнансовi iнвестицiї станом на 31.12.2017 року складаються з акцiй українських емiтентiв, що вiльно обертаються в ДСУ, утримуються Товариством з метою отримання грошових потокiв у майбутньому. Цiннi папери були дооцiненi Товариством до ринкової вартостi згiдно звiту про незалежну оцiнку ринкової вартостi суб’єкта оцiночної дiяльностi.
Фiнансовi iнвестицiї 31.12.2015 31.12.2016 31.12.2017
Поточнi фiнансовi iнвестицiї 7 501,0 5 025,0
7 485,0

Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї 0 0
0


Також на балансi Товариства знаходяться цiннi папери, якi не мають справедливої вартостi, тому були списанi:
- 405 (чотириста п'ять) штук iнвестицiйних сертифiкатiв ЗНВПIФ "ЛАЙФ САЙЕНС"/ТОВ "КУА "ХОЛДИНГ ГРУП" номiнальної вартостi 100 грн. (сто гривень 00 копiйок), вартiсть яких складає 0 грн. У 2017 роцi iнвестицiйнi сертифiкати ЗНВПIФ "ЛАЙФ САЙЕНС"/ТОВ "КУА "ХОЛДИНГ ГРУП" знецiнилися через заборону торгiвлi цiнними паперами та через неактивний ринок.
- 90 000 (дев'яносто тисяч) штук простих iменних акцiй ПАТ "СIАМ-КАПIТАЛ" номiнальної вартостi 1,00 грн. (одна гривня 00 копiйок), вартiсть яких складає 0 тис грн. У 2017 роцi акцiї ПАТ "СIАМ-КАПIТАЛ" знецiнилися через заборону торгiвлi цiнними паперами та через неактивний ринок.

Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть 31.12.2015 31.12.2016 31.12.2017
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 0 2 456 0
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 0 0
1

ВСЬОГО 0 2 456 1
Станом на 31.12.2017 року до складу «Iнша поточна дебiторська заборгованiсть» у розмiрi 1 тис. грн. входить залишок авансу за депозитарне обслуговування емiсiї/ випускiв цiнних паперiв ПАТ «НАЦIОНАЛЬНИЙ ДЕПОЗИТАРIЙ УКРАЇНИ». Термiн погашення авансу до 31.03.2018 року
Класифiкацiя дебiторської заборгованостi здiйснюється групуванням дебiторської заборгованостi за строками її непогашення iз встановленням коефiцiєнта сумнiвностi для кожної групи. Коефiцiєнт сумнiвностi встановлюється Товариством виходячи з фактичної суми безнадiйної дебiторської заборгованостi за попереднi звiтнi перiоди. Дебiторська заборгованiсть вiдображається в сумi, вказанiй в рахунку, за мiнусом резервiв пiд сумнiвнi борги та пiд знецiнення цiєї заборгованостi.

Власний капiтал
Станом на 31.12.2017 року загальний розмiр власного капiталу Товариства складає суму 7511 тис. грн., з яких статутний капiтал становить 7 501 тис. грн. Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) становить 10 тис. грн Статутний капiтал сформований на 100% грошовими коштами за рахунок вкладiв учасникiв.

I. Власний капiтал 31.12.2015 31.12.2016 31.12.2017
Зареєстрований (пайовий) капiтал 7 501 7 501 7 501
Капiтал у дооцiнках - -
Додатковий капiтал - - -
Резервний капiтал - - -
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) 1 5 10
Неоплачений капiтал - - -
Усього за роздiлом I 7 502 7 506 7 511
За результатами 2017 року Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) Товариства становить 10 тис. грн., який сформувався, зокрема, за рахунок надання Товариством iнформацiйно-консультацiйних послуг та отримання безповоротної фiнансової допомоги.

Зобов’язання
Станом на 31.12.2017 року у Товариства вiдсутнi довгостроковi зобов’язання. Поточнi зобов’язання Товариства складаються iз зобов’язань по податкам i зборам, а також невиплаченої заробiтної плати за грудень 2017 року. Погашення даної заборгованостi планується у сiчнi 2018 року. Iнших зобов’язань у Товариства не має.

5.2. Звiт про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд)
Доходи
Всi доходи визнанi у звiтному перiодi та включенi до складу Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний доходi).
У звiтному перiодi Товариство отримало iншi операцiйнi доходи (рядок 2120) у розмiрi 25 тис. грн., якi складаються iз наданої Товариству безповоротної фiнансової допомоги.
За перiод 2017 року Товариство отримало доходiв у загальному обсязi 4 665 тис. грн., у т. ч. iншi доходи складають 4 560 тис. грн. Iнформацiя щодо всiх видiв доходiв та витрат вiдображена Товариством у Звiтi про сукупний дохiд на 31.12.2017 р. У складi «Iнших доходiв» Товариством вiдображенi доходи вiд продажу цiнних паперiв згiдно укладених договорiв на продаж цiнних паперiв.
У вiдповiдностi з Iнструкцiєю (Iнструкцiя №291) про застосування «Плану рахункiв облiку активiв, капiталу, зобов’язань та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй», затвердженою наказом Мiнфiну України вiд 30.11.1999 року за №291 (у редакцiї наказу вiд 09.12.2011р. №1591) iнформацiя про доходи вiд реалiзацiї фiнансових iнвестицiй узагальнюється на субрахунку 741 "Дохiд вiд реалiзацiї фiнансових iнвестицiй". При веденнi бухгалтерського облiку доходiв вiд реалiзацiї фiнансових iнвестицiй та складаннi фiнансової звiтностi Товариством застосовано серед iнших положення Iнструкцiї №291.
Витрати
Всi витрати визнанi у звiтному перiодi та включенi до складу Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний доходi).
Витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку одночасно зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов’язань. Витратами визнаються витрати певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здiйсненi.
Товариство визнає витрати методом нарахування на основi безпосереднього зiставлення мiж понесеними витратами i прибутками по конкретних статтях доходiв, що припускає одночасне визнання прибуткiв i витрат, що виникають безпосередньо i спiльно вiд одних i тих самих операцiй або iнших подiй. Фiнансовi витрати визнаються за методом ефективного вiдсотка.
Загальний обсяг витрат на 31.12.2017 р. становить 4 658 тис. грн., у т. ч. «Iншi витрати» становили 4 556 тис. грн. У Звiтi про сукупний дохiд на 31.12.2017р у складi iнших витрат вiдображено вартiсть цiнних паперiв що були придбанi Товариством за угодами на купiвлю-продаж цiнних паперiв. У вiдповiдностi з Iнструкцiєю№291 на рахунку 97 "Iншi витрати" ведеться облiк витрат, що виникають в процесi звичайної дiяльностi, на субрахунку 971 "Собiвартiсть реалiзованих фiнансових iнвестицiй" вiдображається балансова вартiсть реалiзованих фiнансових iнвестицiй (на дату їх реалiзацiї) та iншi витрати, пов'язанi з їх реалiзацiєю. При веденнi бухгалтерського облiку доходiв вiд реалiзацiї фiнансових iнвестицiй та складаннi фiнансової звiтностi Товариством застосовано серед iнших положення Iнструкцiї №291.

5.3. Звiт про рух грошових коштiв
Звiт про рух грошових коштiв за 2017 рiк складено у вiдповiдностi iз вимогами МСБО 7 за прямим методом, згiдно з яким розкривається iнформацiя про основнi класи валових надходжень грошових коштiв чи валових виплат грошових коштiв. У звiтi вiдображено грошовi потоки, якi виникли у 2016 та 2017 роках згiдно з подiлом дiяльностi на операцiйну, iнвестицiйну та фiнансову.
Iншi надходження вiд операцiйної дiяльностi (рядок 3095) вiдображається надходження грошових коштiв вiд наданої Товариству безповоротної фiнансової допомоги.
Iншi витрачання вiд операцiйної дiяльностi (рядок 3190) вiдображається витрачання на отримання лiцензiї на провадження господарської дiяльностi з надання фiнансових послуг (крiм професiйної дiяльностi на ринку цiнних паперiв), а саме надання послуг з факторингу.
У 2017 роцi Товариство купувало та продавало цiннi папери. Надходження та витрачання грошових коштiв на операцiї купiвлi-та продажу цiнних паперiв вiдображено у рядках 3200 та 3260 Звiту про рух грошових коштiв.

5.4. Звiт про власний капiтал
Загальний розмiр власного капiталу на 31.12.2017 року становить 7 511 тис. грн. з яких статутний капiтал становить 7 501 тис. грн., нерозподiлений прибуток становить 10 тис. грн.
Порiвняно iз 2016 роком Чистий прибуток (збиток) за звiтний перiод Товариства збiльшився на 5 тис. грн. Iнших змiн у власному капiталi в 2017 роцi не було.

6. Операцiї з пов’язаними особами
Зв’язаними особами для Товариства: є засновники та учасники емiтента (крiм акцiонерiв, якi не є засновниками); особи, частка яких становить понад 10% у статутному капiталi Товариства; посадовi особи Товариства та члени їхнiх сiмей; особи, що дiють вiд iменi Товариства за вiдповiдним дорученням, або особи, вiд iменi яких дiє Товариство; особи, якi вiдповiдно до законодавства України контролюють дiяльнiсть Товариства; юридичнi особи, що контролюються Товариством або разом з ним перебувають пiд контролем третьої особи; реєстратор, з яким пiдписано договiр про обслуговування, його керiвники та посадовi особи.
До перелiку пов’язаних осiб Товариства вiдносять Директора Товариства – Єльчика Олега Миколайовича.
Протягом 2017 року Товариство отримувало вiд Директора Товариства Єльчика О.М. поворотну (у розмiрi 19 тис.грн.) та безповоротну (у розмiрi 25 тис.грн.) фiнансову допомогу. Усю поворотну допомогу Товариство повернуло Єльчику О.М.
Iнших операцiй з пов’язаними сторонами протягом 2017 року в Товариства не виникало. Також, Товариство не здiйснювало операцiї з пов'язаними сторонами - як з реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) так i з їх придбання. Жодна з операцiй не включала особливих умов та не було надано чи отримано жодних гарантiй.
На 31.12.2017 Товариство не має зобов’язань перед пов’язаними сторонами.
Заробiтна плата, компенсацiї та iншi додатковi виплати керiвництву Товариства, iншому управлiнському персоналу, за перiод з 01.01.2017 по 31.12.2017, становлять 59 тис. грн.
7. Умовнi зобов’язання
Управлiнський персонал не визнає обґрунтованих претензiй та не передбачає ймовiрнiсть вiдтоку грошових коштiв.

8. Податкове законодавство
Головним завданням податкової полiтики Товариства є забезпечення повної та своєчасної сплати всiх встановлених законодавством податкiв та iнших обов'язкових платежiв.
Керiвництво Товариства вважає, виходячи з власного тлумачення податкового законодавства, офiцiйних роз’яснень i судових рiшень, що податковi зобов’язання були належним чином вiдображенi в облiку.
Разом з тим, оцiнюючи українську систему оподаткування, зазначає регулярне внесення змiн до нормативних документiв, якi регулюють порядок визначення бази оподаткування, нарахування та сплату податкiв. При цьому нерiдко виникають протирiччя у застосуваннi, тлумаченнi та впровадженнi нормативних актiв мiж рiзними державними iнститутами. У зв‘язку iз цим, майбутнi податковi перевiрки можуть спричинити суперечки, фiскальне тлумаченнi норм дiючого законодавства або оцiнки, якi суперечитимуть податковим декларацiям Товариства. Це має наслiдком збiльшення ризикiв нарахування суттєвих штрафних санкцiй при перевiрцi дотримання вимог податкового законодавства.

9. Ризики
В процесi своєї господарської дiяльностi Товариство схильне до ряду ризикiв, що притаманнi як сферi професiйної дiяльностi на ринку фiнансових послуг, зокрема так i господарськiй дiяльностi в цiлому. Загальна полiтика Товариства по управлiнню ризиками нацiлена на мiнiмiзацiю потенцiйних наслiдкiв для Товариства.
Система управлiння ризиками Товариства складається з сукупностi визначених правил та процедур, спрямованих на виявлення, оцiнку та управлiння ризиками дiяльностi з урахуванням її профiлю ризикiв (сукупностi властивих її видiв ризику).
Система вiдповiдних заходiв iз запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризикiв складається з таких елементiв:
- внутрiшнiй контроль/аудит (вiдповiдальний працiвник)
- корпоративне управлiння (органiзацiйна структура, пiдпорядкування та функцiї посадових осiб та працiвникiв, розподiл прав i обов’язкiв, правила та процедури прийняття рiшень, щодо дiяльностi та контролю).
Серед ризикiв Товариство визначає iстотнi ризики для нього, тобто реалiзацiя яких буде мати iстотний вплив на дiяльнiсть або фiнансовий стан, визначає заходи щодо запобiгання та мiнiмiзацiї впливу. Товариство iстотним для себе розглядає кредитний, ринковий, операцiйний ризик та ризик лiквiдностi.
Система управлiння ризиками розроблена та затверджена вищим органом управлiння, є внутрiшнiм документом, що регламентує функцiонування та визначає профiль ризикiв i систему заходiв iз запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризикiв на дiяльнiсть Товариства, а також встановлює права, обов’язки та розподiляє вiдповiдальнiсть у процесi управлiння ризиками.
До ризикiв, якi можуть виникати при провадженнi професiйної дiяльностi на фондовому ринку належать такi їх види:
Загальний фiнансовий ризику (ризик банкрутства)- ризик неможливостi продовження дiяльностi товариства, яке може виникнути при погiршеннi фiнансового стану товариства, якостi його активiв, структури капiталу, при виникненнi збиткiв вiд його дiяльно всi внаслiдок перевищення витрат над доходами
Операцiйний ризик – ризик виникнення збиткiв, якi є наслiдком недосконалої роботи внутрiшнiх процесiв та систем товариства, її персоналу або результатом зовнiшнього впливу. Операцiйний ризик включає ризик персоналу, iнформацiйно-технологiчний ризик, правовий ризик.
Ризик втрати дiлової репутацiї –ризик виникнення збиткiв, пов’язаних зi зменшенням кiлькостi клiєнтiв або контрагентiв товариства через виникнення у суспiльствi несприятливого сприйняття товариства, зокрема її фiнансової стiйкостi,якостi послуг,що надаються, або її дiяльностi в цiлому, який може бути наслiдком реалiзацiї iнших ризикiв
Стратегiчний ризик –ризик виникнення збиткiв, якi пов’язанi з прийняттям неефективних управлiнських рiшень, помилками, якi були допущенi пiд час їх прийняття, а також з неналежною реалiзацiєю рiшень, що визначають стратегiю дiяльностi та розвитку товариства
Кредитний ризик –ризик виникнення в товариствi фiнансових втрат(збиткiв) внаслiдок невиконання в повному обсязi або неповного виконання контрагентом своїх фiнансових зобов’язань перед товариством вiдповiдно до умов договору. Розмiр збиткiв у цьому випадку пов'язаний iз сумою невиконаного зобов’язання
Ринковий ризик – ризик виникнення фiнансових втрат (збиткiв), якi пов’язанi з несприятливою змiною ринкової вартостi фiнансових iнструментiв у зв’язку з коливаннями цiн на чотирьох сегментах фiнансового ринку, чутливих до змiни вiдсоткових ставок: ринку боргових цiнних паперiв, ринку пайових цiнних паперiв, валютному ринку i товарному ринку. Ринковий ризик включає процентний ризик, пайовий ризик, валютний ризик, товарний ризик.
Ризик лiквiдностi – ризик виникнення збиткiв в товариства у зв’язку з неможливiстю своєчасного виконання нею в повному обсязi своїх фiнансових зобов’язань, не зазнавши при цьому неприйнятних втрат, внаслiдок вiдсутностi достатнього обсягу високолiквiдних активiв.
Особливим видом ризику є системний ризик – ризик виникнення збиткiв у значної кiлькостi установ, який обумовлений неможливiстю виконання ними своїх зобов’язань у зв’язку з невиконанням (несвоєчасним виконанням) зобов’язань однiєю установою внаслiдок реалiзацiї у неї кредитного ризику, ризику лiквiдностi або iншого ризику. Системний ризик несе загрозу порушення дiяльностi всiєї фiнансової системи.
Управлiння ризиками
Ризик персоналу як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику персоналу Товариства:
-виважена полiтика пiдбору квалiфiкованих кадрiв
-встановлення жорсткiших критерiїв вiдбору персоналу та додаткових вимог до квалiфiкацiї та дисциплiнi
-проведення навчання та пiдвищення квалiфiкацiї
-обмеження доступу до iнсайдерської iнформацiї та iнформацiї з обмеженим доступом
- перевiрка правомiрностi та безпомилковостi проведення операцiй
-чiтке розмежування повноважень та обов’язкiв
-контроль за дотриманням визначених посадових iнструкцiй
-наявнiсть таких iнструкцiй
-встановлення ефективних процедур вирiшення конфлiктiв
Ризик iнформацiйно-технологiчного впливу як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику IТ
-використання надiйних технiчних, програмних, IТ систем i засобiв комунiкацiї та зв’язку
-забезпечення безперебiйного їх функцiонування
-застосування засобiв захисту iнформацiї на всiх етапах обробки i зберiгання
-дублювання та архiвування iнформацiї
органiзацiя контролю доступу до iнформацiї та примiщень
Ризик правовий як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику правового
-чiтке розмежування повноважень та вiдповiдальностi, регламентування
-своєчасне iнформування про змiни у законодавствi та внутрiшнiх документах
-розробка типових форм та iнших документiв
-попередження порушень вимог нормативно-правових актiв, шляхом аудиту(контролю)
Ризик втрати дiлової репутацiї
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику втрати репутацiї
-вибiр виваженої бiзнес-стратегiї
-контроль за послiдовним впровадженням цiлей, завдань та управлiнських рiшень
-пiдвищення рiвня квалiфiкацiї керiвникiв всiх рiвнiв
-забезпечення вiдповiдностi оперативних планiв дiяльностi установи її цiлям
Схильнiсть Товариства до ризикiв на кiнець звiтного перiоду та iнформацiя про концентрацiю ризикiв:
Управлiння капiталом
Капiтал Товариства станом на 31.12.2017р. складається з власного капiталу в загальному обсязi 7 511,0 тис.грн. , який належить засновнику, що включає в себе статутний капiтал в обсязi 7 501,0 тис.грн. та нерозподiлений прибуток 10,0 тис.грн.
Товариство здiйснює управлiння капiталом з метою досягнення наступних цiлей:
• зберегти спроможнiсть Товариства продовжувати свою дiяльнiсть так, щоб воно i надалi забезпечувало дохiд для учасникiв Товариства та виплати iншим зацiкавленим сторонам;
• забезпечити належний прибуток учасникам товариства завдяки встановленню цiн на послуги Товариства, що вiдповiдають рiвню ризику.
Товариство здiйснює контроль за капiталом шляхом проведення аналiзу суми власного капiталу та можливостi її коригування. Протягом 2017 року не було змiн у пiдходi Товариства до управлiння капiталом.
Загальний фiнансовий ризик (ризик банкрутства)
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу загального фiнансового ризику (ризик банкрутства) Товариства:
-контроль за фiнансовим станом товариства, якiстю активiв, структурою капiталу
-коригування у разi появи ознак погiршення
Ринковi ризики
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику ринкового
-диверсифiкацiя портфелю фiнансових iнструментiв, чутливих до змiн вiдсоткових ставок, за видами цiнних паперiв, строками погашення, емiтентами, галузями
-хеджування активiв, чутливих до змiни вiдсоткових ставок
Валютний ризик
Товариство не було схильне до валютного ризику станом на 31 грудня 2017 року, оскiльки не мало жодних монетарних активiв або зобов’язань деномiнованих в iноземнiй валютi та не мало наслiдкiв коливання курсiв iноземних валют та золота.
Товарний ризик – поточний або майбутнiй прибуток Товариства може бути пiд негативним впливом змiн ринкових цiн на товари та послуги Товариства а також коливанням цiн на похiднi фiнансовi iнструменти, базовим активом яких є товари.
Процентний та пайовий ризик – негативнi наслiдки коливання цiн на борговi цiннi папери та похiднi фiнансовi iнструменти процентної ставки, коливання цiн на пайовi цiннi папери та похiднi фiнансовi iнструменти. базовим активом яких є такi цiннi папери для Товариства на кiнець звiтного перiоду були досить суттєвi.
Кредитний ризик – Для Товариства основним фiнансовим iнструментом, схильним до кредитного ризику є торгова та iнша дебiторська заборгованiсть. Товариство мiнiмiзує свiй кредитний ризик шляхом укладання угод з покупцями, що мають вiдповiднi кредитнi iсторiї. Iншi статтi фiнансової звiтностi не схильнi до кредитного ризику. Не дивлячись на те, що платiжна здатнiсть дебiторiв Товариства визначається рiзними економiчними факторами, керiвництво Товариства вважає, що резерв на покриття сумнiвної заборгованостi є достатнiм для компенсацiї можливих збиткiв, пов’язаних з непогашенням сумнiвної заборгованостi. У 2016 роцi резерв на покриття сумнiвної заборгованостi не створювався. Товариство також не має заборгованостей строком бiльше 3 рокiв. Грошовi кошти розмiщуються в банках, якi на момент вiдкриття рахункiв мають мiнiмальний ризик дефолту та вважаються достатньо надiйними.
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику кредитного
-встановлення внутрiшнього обмеження обсягу дебiторської заборгованостi в активах Товариства
-диверсифiкацiя структури дебiторської заборгованостi
-аналiз платоспроможностi контрагентiв
-здiйснення заходiв щодо недопущення наявностi в активах простроченої дебiторської заборгованостi
Керiвництво застосовує кредитну полiтику та здiйснює постiйний контроль за схильнiстю до кредитного ризику
Ризик лiквiдностi – ризик того, що у Товариства виникнуть труднощi з розрахунками за фiнансовими зобов’язаннями, що здiйснюються грошовими коштами або iншими фiнансовими активами на кiнець звiтного перiоду незначний. Поточної заборгованостi крiм заборгованостi за користування кредитами у Товариства не має.
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику лiквiдностi
-збалансованiсть активiв за строками реалiзацiї з зобов’язаннями за строками погашення
-утримання певного обсягу активiв в лiквiднiй формi
-встановлення внутрiшнього обмеження обсягу залучених коштiв для фiнансування дiяльностi
-збалансування вхiдних та вихiдних грошових потокiв
За попереднi перiоди не було виявлено безнадiйних або сумнiвних боргiв i тому необхiдностi в корегуваннях не було. На кожну звiтну дату Товариство оцiнює рiвень сумнiвних боргiв та робить корегування резерву сумнiвних боргiв. Забезпечення виплат персоналу не нараховуються.

10. Подiї пiсля звiтного перiоду
Подiї пiсля дати балансу – це сприятливi та несприятливi подiї, якi вiдбуваються вiд дати балансу до дати затвердження фiнансових звiтiв до випуску, навiть якщо цi подiї вiдбуваються пiсля оприлюднення прибутку чи iншої вибiркової фiнансової iнформацiї Керiвництво Товариства встановлює порядок, дату пiдпису фiнансової звiтностi та осiб, що мають повноваження її пiдпису. При складаннi фiнансової звiтностi Товариство враховує подiї, що вiдбулися пiсля звiтної дати та вiдображає їх у фiнансовiй звiтностi вiдповiдно до МСБО10. Коригуючi подiї свiдчать про умови, що iснували на кiнець звiтного перiоду, некоригуючi – свiдчать про умови, що виникли пiсля закiнчення звiтного перiоду.
Станом на 25.01.2018, в Товариства не виникають подiї пiсля дати балансу, якi суттєво впливають на фiнансово-господарську дiяльнiсть Товариства та фiнансовi показники Товариства за 2017 рiк.

11. Затвердження фiнансових звiтiв
Товариство не складає консолiдованої фiнансової звiтностi, що оприлюднюються. Цi фiнансовi звiти затвердженi та допущенi до публiкацiї директором Товариства «25» сiчня 2018р.




Директор Єльчик О.М.


Головний бухгалтер Iванова Л.I.